Латвия изглежда ще отхвърли руския като втори официален език 18.02 | 16:32

В страната живеят много руснаци, но без гражданство и съответно – без право на глас

От iNews.bg

Латвийците вероятно няма да се съгласят с предложението руският да бъде втори официален език в страната. Това показват първите, неофициални все още данни от референдума днес (18 февруари), пише Reuters.

Гласуването е със силен емоционален заряд – страната е независима от СССР едва от 1991 година.

Референдумът беше поискан от про-руското лоби в страната, което настоява, че рускоговорящото малцинство в страната е изключено от политическия живот в Латвия. В същото време националистите пък видяха опит на Кремъл отново да върне страната в своята сфера на влияние.

"Това е вот, основополагащ за латвийската държава", коментира премиерът на страната Валдис Домбровскис след като гласува против предложението. Той допълни, че очаква широк отпор на идеята руския да бъде добавен като втори официален език в Латвия.

Преди дни популярния театрален режисьор Алвис Херманис заяви категорично, че този референдум е "тест за изменниците" на Латвия.

В страната живеят много руснаци, пристигнали още по времето на СССР. Тяхното гражданство е неясно и именно това е основната причина да бъде повдигнат въпроса за руския език, обясняват авторите на идеята за референдума. По оценки около 1/3 от населението на Латвия е рускоговорящо, но без гражданство те нямат право на глас или да работят в публичния сектор.

Водещи

Най-четени