Лекар стреля в болница в Ню Йорк, уби колега, рани други 6 и се самоуби (ВИДЕО) 01.07 | 10:18

45-годишният доктор е бивш служител на клиниката, изгонен за провинения

От iNews.bg

Мъж уби с пушка един лекар и рани още шестима в частната нюйоркска болница "Бронкс-Лебанон", след което се самоуби. По информация на кмета на града Бил Де Блазио петима от пострадалите се намират в тежко състояние, а шестият е бил улучен в крака. Тези данни бяха потвърдени и от шефа на полицията Джеймс О'Нийл, предаде АФП.

Телевизия Ен Би Си първа успя да получи информация за самоличността на нападателя, а на по-късен етап тя бе потвърдена и от президента на "Бронкс Бъроу" Рубен Диаз в друга медия.

Става дума за 45-годишният д-р Хенри Бело, който е работил като физиотерапевт и GP в болничното заведение, но през 2015 г. е напуснал, за да избегне дисциплинарно уволнение.

"Ню Йорк Таймс" и "Ню Йорк Дейли Мейл" съобщиха, че повод за уволнението му е било обвинение в сексуален тормоз, но това към момента остава непотвърдено.

По данни на полицията и източници от властите медиите съобщават, че Бело е успял да се вмъкне на бившата си месторабота, носейки болнична престилка, а под нея и огнестрелното оръжие. Заради засиления човекопоток по това време в болницата (към 14.45 ч. на обяд) той е успял да се вмъкне незабелязано до 16-тия и 17-тия етаж, където всъщност е открил огън срещу лекарите.

Някои американски медии предположиха, че нападението е било планирано дълго време, тъй като Бело е бил изключително запознат и с всички особености на охранителната система, както и със самите членове на охраната.

След като разбрал, че е приклещен от спец частите, Бело се опитал да се самозапали до жертвата си, но в крайна сметка е използвал собственото си оръжие, за да се самоубие. По време на пресконференция кметът Де Блазио подчерта, че това е "изолиран случай" на насилие и не е терористичен акт.

"Това е ужасяващ инцидент, случил се на място, което хората асоциират с грижи и спокойствие. Слава Богу, това не е терористичен акт. Извършеното е изолиран случай", изтъкна Де Блазио.

Водещи

Най-четени