Летището в Кандахар – подложено на атаки 15.10 | 15:38

Няма пострадали българи, успокояват от МО

От Мая Александрова

Летище Кандахар в Афганистан е било подложено на 4 ракетни атаки. Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Нападенията са се случили в 5:43, 5:59, 7:30, 7:43 часа българско време.

В операцията на НАТО ISAF в Афганистан участват 50 държави. След срещата на върха миналата година започва трансформация на участието на международните сили. Започва предаването на отговорността по сигурността в страната на афганистанските сили за сигурност.

Очаква се процесът да приключи до 2014 г. След това НАТО ще се ангажира със съветнически функции, обучение и тренировка на местните.

У нас също беше приета Стратегия за промяна на участието ни в Афганистан. Тя предвижда поетапното изтегляне на военните ни оттам до 2014 г.

Афганистан е най-голямата по численост мисия на българската армия. Там бойците ни участват в мисията на ISAF, която е в отговор на терористичните атаки, извършени срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Тогава започва формирането на широка международна коалиция за противодействие срещу заплахите на тероризма.

Водещи

Най-четени