Лех Валенса е бил агент, потвърди съдебна експертиза 29.01 | 09:51

Бащата на полската революция продължава да отрича, ще завежда дело

От iNews.bg

Лех Валенса е бил агент на полските тайни служби. Това потвърждава изследване на Института по съдебна експертиза в Краков, което е потвърдило автентичността на документите за агентурното минало на носителя на Нобелова награда за мир, бивш президент на Полша и лидер на известния профсъюз "Солидарност", предаде БГНЕС.

Според източник на агенция ПАП в Института по национална памет, в рамките на експертизата са били проверени около 1000 страници. Специалистите са имали съмнения само по отношение на определени книжа, които не са повлияли върху крайното заключение: Валенса е сътрудничил на тайните служби на Полската народна република. Официално тази информация ще бъде представена по време на пресконференция във вторник, 31 януари.

Самият Валенса за пореден път отрече информацията да е вярна. "Това е лъжа. Надявам се, че ако съдилищата работят добре, това ще бъде доказано", коментира той. Според него, сътрудничеството му с тайните служби е били абсолютно невъзможно.

На 22 февруари 2016 г. полският Институт по национална памет публикувана намереното в дома на бившия министър на вътрешните работи ген. Чеслав Уръду лично дело на агента Валенса, работил под псевдонима Болек, включително собственоръчно написан документ за сътрудничество, подписан "Лех Валенса "Болес". Текстът му гласи: "Аз, долуподписаният Лех Валенса, син на Болеслав и Феликса, роден през 1943 г., обещавам да пазя в тайна съдържанието на разговорите ми с членове на службите за сигурност. Също така се ангажирам да сътруднича със службите за сигурност и да се боря срещу враговете на Полската народна република. Ще предавам информацията в писмен вид. Сътрудничеството си със службата за сигурност ще пазя в тайна и няма да разкриват даоже пред семейството си".

Самият Валенса многократно е заявявал, че "папката Болек" е фалшификат, направена от комунистическите власти, за да го компрометират в периода на растяща популярност на "Солидарност".

Водещи

Най-четени