Ливан поема най-голямата тежест на бежанската криза 09.03 | 18:36

Бежанците там са повече от милион души, а населението едва 4,4 милиона

От iNews.bg

Хуманитарната ситуация и зачитането на международното хуманитарно право в южните съседи на ЕС беше в центъра на дебат с комисаря по хуманитарната помощ и управление при кризи Христос Стилианидес.

Ключовото разискване бе организирано от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел, която координира отношенията със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка.

В Брюксел ще продължават да предоставят хуманитарна помощ за отговор на кризите и конфликтите в съседните на Европа държави. Вече бе взето решение да се дадат 700 милиона евро на Гърция, а Турция успя да си поиска 3 милиарда евро помощи.

Тежко остава обаче положението за онези 14 милиона души в Сирия, които имат най-голяма нужда от подкрепа. Комисар подчертал 5 милиона от които са деца.

Но няма хуманитарно решение на войни, водещи до масово разселване, без политически действия, които разрешават конфликти. Важно е да се осигурят безопасни и законни пътища за бежанците, за да не стават жертви на контрабандисти и трафиканти, смятат участниците в дебата.

Мария Габриел и членовете на Работната група Евромед повдигнаха множество въпроси, свързани с ангажимента на Турция в изпълнението на приетия съвместен план за действие.

"Не трябва да губим от поглед и страни като Ливан и Йордания, които са ключови по пътя на бежанските потоци. Нужно е да засилим подкрепата и сътрудничеството с тях на всички равнища за овладяване на кризата. Ливан например приема най-голямата част от бежанците, сравнено със собственото й население – цели 25%", наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Водещи

Най-четени