Ливан се подготвя за гражданска война 22.01 | 14:42

Ливанците са се научили да разпознават знаците на приближаващата катастрофа

От Нели Минчева

В Ливан отново настават дни, в които гражданите се запасяват с храна и вода, парите се пазят за черни дни и вечер улиците са празни. Привикнали на чести граждански сблъсъци и противопоставяния, ливанците сега се подготвят за гражданска война.

На много сгради в столицата сутрин се появяват плакати с призиви гражданите да напуснат своите домове, за да спасят децата си, преди ситуацията да е излязла извън контрол.

Банките потвърждават, че все по-често се теглят крупни суми, обръщани впоследствие в долари, а по дипломатически канали всички чуждестранни студенти и научни работници в Ливан са предупредени да напуснат страната и са им припомнени механизмите за подкрепа от страна на посолствата, от които могат да се възползват.

Измежду предупреждаващите страни са и Йордания и Саудитска Арабия.

Самите ливанци отдавна вече са се научили да разпознават знаците на приближаващата катастрофа, а по улиците на Ливан все по-често се чува думата "война”, пише Mig.news.

Един от тях е поддръжката, която получи "Хизбулла” от лидерите на друзите и която само увеличи пропастта между отделните общности в Ливан.

Уалид Джумблат, лидер на Прогресивната социалистическа партия на Ливан, обяви на пресконференцията, че това е ход за преодоляване на политическата криза в страната.

Това означава, че друзите няма да подкрепят за в бъдеще правителството на Саад Харири.

Позицията на Уалид Джумблат е очаквана, защото той е сред активните поддръжници на присъствието на Сирия в Ливан.

Сега Ливан може да се окаже в дълготрайна политическа безизходица и безредици, макар анализатори да твърдят, че не очакват открита военна конфронтация между "Хизбулла”, която се подкрепя от Сирия и Иран, и сунитските поддръжници на Харири, когото подкрепят Саудитска Арабия и САЩ.

Въпреки това не е изключено в страната да се подновят уличните протести, схватките или дори бомбените атентати и политически убийства, които последваха убийството на Рафик Харири на 14 февруари 2005 г.

Миналата седмица Саудитска Арабия и Сирия не успяха да намалят политическото напрежение в Ливан във връзка с работата на комисията на ООН по разследване на убийството на бившия премиер Рафик Харири.

Именно според Джумблат и "Хизбулла”специалният трибунал за Ливан в ООН е политизиран и разцепва националното единство. "Този трибунал е заплаха за националното единство и сигурността, той е инструмент за разрушение и шантаж”, заяви вчера Джумблат.

iNews припомня, че правителството на националното единство в Ливан, начело със Саад Харири, синът на убития при покушение министър-председател Рафик Харири, падна миналата седмица, когато "Хизбулла” изтегли от състава на кабинета 10 от совите министри. Фатално обаче за стабилността на правителството бе оттеглянето на още един министър от квотата на президента Мишел Сюлейман.

Саад Харири в момента оглавява временно правителство, което не се знае всъщност с каква подкрепа се ползва нито в днешния ден, нито в утрешния.

Напрежението в Ливан нарасна именно покрай разследването, което се води в ООН на убийството на Харири при терористичния акт през 2005 година.

"Хизбулла” отрича да има съпричастност към него и обвинява за това Израел.

Водещи

Най-четени