Лидерите на Г-7 се събират в Хага, за да обсъдят Украйна 19.03 | 07:41

Много европейски лидери изразиха своето възмущение от действията на Москва

От Теодора Кокаланова

Съединените щати и техните съюзници от Г-7 ще се съберат в Хага, за да се помисли за по-нататъшни действия относно ситуацията в Крим, съобщават от Белия дом. Много европейски лидери изразиха своето възмущение от действията на Москва. 

По думите на канцлера на Германия Ангела Меркел действията на Русия са в разрез с международното право. Външният министър на Великобритания Уилям Хейг пък коментира, че Путин е избрал пътя на изолацията.

Срещата на Г-7 ще се проведе в рамките на срещата на върха за ядрена сигурност в Хага. "Целта на събитието е фокус върху ситуацията в Украйна и по-нататъшните стъпки, които Г-7 може да предприеме, за да отговори на развитията и да подкрепи Украйна ", заяви говорителката на Белия дом Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън.

САЩ наложи санкции на 11 руски и украински официални лица в понеделник. Г7 включва САЩ, Германия, Великобритания, Канада, Франция, Япония и Италия. Европейският съюз също е поканен на преговорите. Лидерите на Г-7 вече са преустановили подготовката за срещата на върха на Г-8, предаде Reuters. 

Действията на Кремъл бяха категорично осъдени от лидерите на много държави като Германия, Италия, Румъния и Япония. 

Реакцията на Украйна също беше остра. Властите в Киев заявиха, че никога няма да признаят независимостта на Крим. Те обаче отбелязаха, че на този етап не се разглежда въпросът за евентуално присъединяване към НАТО.
В същото време напрежението в Крим ескалира. Един украински войник беше убит, а друг – ранен при атака срещу военна база в Симферопол. По този повод премиерът на Украйна Арсений Яценюк отбеляза, че конфликтът с Русия е навлязъл във военен стадий. Той поиска свикване на среща с участието на министрите на отбраната на САЩ, Великобритания, Украйна и Русия. 

Водещи