Лидерите на ЕС и САЩ искат избори в Донбас 18.11 | 17:44

Според тях това е една от стъпките за урегулирането на ситуацията в Източна Украйна

От iNews.bg

Лидерите на САЩ и водещите държави от ЕС са загрижени от продължаващия конфликт в Източна Украйна и се обявяват за надеждно прекратяване на враждебните действия в региона, както и за провеждане на местни избори, съобщава прес службата на Белия дом. Информацията беше разпространено след срещата на президента на САЩ Барак Обама с лидерите на Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Тереза Мей, Матео Ренци и Мариано Рахой в Берлин.

Провеждането на избори в Донбас е едно от ключовите условия за политическо уреждане на конфликта в Източна Украйна. Според Минските споразумения те трябваше да се състоят още през 2015 г., заедно с провежданата в Украйна конституционна реформа за предоставяне на постоянен особен статут на отделни райони в Донецка и Луганска област, припомня БГНЕС.

Поради нежеланието на Киев да изпълни поетите задължения – да амнистира всички участници в събитията в Донбас, да приеме законодателство за особения статут и да подготви закон за изборите, сроковете многократно се удължаваха. Украйна отказва да обсъжда подготовка за избори като се обосновава с липсата на сигурност в региона.

Водещи

Най-четени