Лидерът на кюрдите в Ирак се оттегля 30.10 | 13:00

Така Барзани иска да подели отговорността с останалите партии в автономията, смята анализатор

От iNews.bg

Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се отказа от продължаване на пълномощията му, които изтичат на 1 ноември. Неговото послание бе прочетено на днешното заседанието на кюрдския парламент в Ербил. "Като "пешмерг" (кюрдски военнизирани части – бел. ТАСС) аз ще продължа да служа на народа, отказвам се от продължаването (на пълномощията) и няма да остана на този пост", гласи посланието на Барзани, почетено от неговия съветник Хемин Хаврами, предаде БГНЕС.

В момента парламентът в автономната област, която иска и независимост, разисква проектозакон, който предвижда разпределение на пълномощията на кюрдския лидер между три системи на властта: изпълнителната, законодателната и съдебната. Ако бъде одобрен, законът, ще остане в сила до планираните за юли всеобщи избори.

С този си ход Масуд Барзани иска да подели с другите кюрдски сили отговорността за провала на идеята за независимост на региона, смята политологът Щади Уахаб от Центъра за изследвания "Аль-Мустакбал" в ОАЕ. "Барзани не иска еднолично да носи отговорност за отстъпките пред Багдад по въпроса за предоставяне на независимост на Кюрдистан, а иска тя бъде поделена между всички кюрдски партии, включително от Патриотичния съюз на Кюрдистан, който не се обявяваше категорично за отделяне от Ирак", коментира експертът пред РИА "Новости". Според него с тази стъпка Барзани цели да се отслаби натискът върху Кюрдистан от страна на Багдад и отвън, а също да запази единството на кюрдите.

Но въпреки това кюрдският лидер няма да се откаже да играе основна роля, дори да напусне сегашния си пост, смята Абдел Уахаб. До следващите парламентарни и президентски изори той все така ще бъде във властта.

Предишният вот за местен парламент на автономията бе през 2013 година. В края на септември т.г. Иракски Кюрдистан проведе референдум за независимост, но резултатите му не бяха признати нито от Багдад, нито от международната общност.

Водещи

Най-четени