Лондон: България е сред основните мишени на Русия 03.02 | 11:49

Москва се старае да дестабилизира Запада и да отслаби НАТО, предупреждава британският военен министър

От iNews.bg

България е сред основните мишени на Русия по отношение на плановете й да разклати Западна Европа и НАТО. Това стана ясно от думите на британския министър на отбраната Майкъл Фалън. По време на своя лекция в шотландски университет той обяви, че в момента Москва се стреми да дестабилизира Запада и да отслаби силата на Алианса. Въпреки това обаче Европа трябва да се стреми да подобри сътрудничеството си с Русия, отбеляза Фалън.

Според думите му НАТО трябва да стане по-силна и конкурентоспособна организация в сферата на киберпространството именно, за да може да се противопостави на плановете на Москва. Фалън допълни и че основните "цели" на руснаците в момента са САЩ, Франция, Германия, Холандия, България и Черна гора. "Русия се стреми да разшири сферата си на влияние в тези държави, да ги дестабилизира и да отслаби Алианса. Заради действията й може да се стигне до подкопаването на националната сигурност в много от тези страни.

Фалън смята, че Западът трябва да отговори на руските "атаки" и чрез нейните методи. Според него в интерес на Великобритания и Европа е НАТО да остане силна организация, за да може така да спре Русия и да я накара да преосмисли действията си, предаде ТАСС. Като отговор на тях трябва да се използва противопоставянето на "дезинформацията от съветски тип". "Ние трябва да използваме информационни средства като телевизия RT”, казва Фалън.

В същото време обаче британският военен министър отбеляза, че подкрепя Доналд Тръмп в стремежа му да установи пълноценно сътрудничество с Москва. Фалън отбеляза и че Великобритания също трябва да общува с Русия, включително и по отношение на военните от двете страни.