Лондон и Брюксел продължават да търсят вариант за Брекзит със сделка 18.12 | 08:17

Според Джонсън сценарият за раздяла без договор към момента е много вероятен

От iNews.bg

Преговорите в Брюксел между ЕС и Обединеното кралство за бъдещите търговски отношения след Брекзит ще продължат и днес след като след пореден телефонен разговор Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън отново отчетоха, че остават големи различия за преодоляване, предаде БНР. Междувременно британските депутати излязоха в коледна ваканция. 

Говорител на британския премиер заяви, че Джонсън е отбелязал, че няма време и, че преговорите са в "сериозна ситуация". Премиерът е допълнил, че сценарият за Брекзит без сделка е много вероятен, ако ЕС не промени съществено позицията си. 

До края на "преходния период" остават само две седмици. Няма съобщения за особен напредък по въпроса за лоялната конкуренция или риболовните права. Преговорите обаче продължават. 

Лидерите в Европейския парламент определиха неделя вечер като краен срок за представяне на някакъв текст на споразумение от преговарящите екипи, за да има някакъв шанс за ратифициране до 31 декември. 

Британският парламент бе разпуснат вчера, но депутатите могат да бъдат призовани обратно в случай, че се наложи одобряване на сделка. Британският вицепремиер Майкъл Гоув предупреди, че преговорите могат да продължат дори след Коледа. По думите му въпреки че Европейският парламент е заявил, че няма да има време да ратифицира сделка, ако тя не бъде постигната до неделя, може да се приеме някакво "условно прилагане на договора".

Водещи