Лондон признава: Още няма план за „Брекзит 12.10 | 18:29

Правителството наясно с най-общите цели, но не нито основния приоритет, нито подробностите

От iNews.bg

Великобритания още не е наясно нито с основния си приоритет, свързан с "Брекзит, нито с подробностите около излизането на страната от Европейския съюз. Правителството не е в състояние да даде подробности на преговарящите от Европейската комисия за това, което Обединеното кралство ще иска от предстоящите преговори за излизане от ЕС, извън "най-общи важни цели". Това призна чистосърдечно по време на дебатите в британския парламент министърът по "Брекзит" Дейвид Дейвис, предаде БНР.

"Ние сме доста наясно само с нашите най-общи цели, но все още не можем да представим по-подробните цели, към които ще се стремим по време на преговорите с ЕС. Дори не се намираме близо до момента, когато това ще бъде възможно. Дори не мога да кажа на нашите партньори от ЕС в предстоящите преговори какъв е най-големия приоритет на Великобритания, тъй като това може да ни излезе скъпо", призна ресорният министър.

Като "най-общи цели" по "Брекзит" той посочи: връщане обратно в парламента на контрола върху законодателството на страната; връщане обратно на контрола върху решенията за имиграционната политика във Великобритания; запазване на силното сътрудничество по отношение на сигурността, което имаме с Европейския съюз; и създаване на възможно най-свободен пазар на стоки и услуги с ЕС и с останалата част от света.

Дейвис отбеляза, че би желал споразумение за свободна търговия с ЕС, което да бъде "поне толкова добро, колкото е настоящото". И добави, че предупрежденията, че банките в Лондонското сити ще съкратят работни места след гласуването за "Брекзит", са доказано неверни.

Според него единствено правителството е в правото си да активира Член 50 от Европейския лисабонски договор, даващ официален старт на преговорния процес по напускане на ЕС. Дейвис увери също, чe няма партия, на която да бъде позволено да наложи вето относно излизането на страната от ЕС.

Водещи

Най-четени