Лондон шикалкави за „Брекзит“! Мей не била обещала на Туск да стартира процедурата от януари 17.09 | 18:30

Коментарите на шефа на Съвета на ЕС си били „негова интерпретация“, твърди неназован източник от британското правителство

От iNews.bg

"Премиерът на Великобритания Тереза Мей не е споменавала януари или февруари 2017 г. като начало на преговорите за излизане на Лондон от ЕС, както обяви по-рано председателят на Съвета на Европа Доналд Туск. Това е съобщил източник от правителството за Прес асосиейшън.

"Източник от "Даунинг стрийт" каза, че Мей не е споменавала конкретно януари или февруари на срещата и че коментарите на Туск са си били негова интерпретация на проведения разговор", съобщи ПА, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че Доналд Туск и Тереза Мей се срещнаха в Лондон на 9 септември.

Опровержението на Лондон бе в резултат на думите на Туск, изречени след срещата на върха в Братислава. "Възможно е те да са готови през януари или февруари да стартират чл. 50 (на Лисабонския договор, който засяга процедурата по излизане от алианса – бел. ред.)", каза вчера Туск.

Макар и да е провергала казаното от Туск, Мей "признава необходимостта да пристъпи възможно най-бързо към изпълняване на волята на британците от референдума за "Брекзит", добавил източникът на ПА.

Припомняме, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер многократно вече призова британското правителство за започне максимално бързо процедурите и преговорите по излизане от ЕС, след като такава бе волята на преобладаващата част от британците. Това призоваха Лондон и повечето западноевропейски лидери.

Тереза Мей и правителството обаче очевидно не бързат, което би могло да доведе до проблеми за европейската икономика.

Водещи

Най-четени