Лошото време помрачи празника на десетки хиляди в Европа 25.12 | 15:46

На Стария континент вилнее буря, която оставя след себе си наводнения и мрак

От Мая Александрова

Бурята във Великобритания създаде много трудности на хиляди хора в Южна Великобритания, предава BBC.

Хиляди пътници останаха на летище "Гетуик" заради отменени полети и спиране на тока на летището, спасителните служби евакуираха хора от къщи около река Мол, чиито води се очаква да стигнат рекордни нива край Съри, където властите са издали предупреждение за опасност от наводнения. Пожарникарите от Съри и Кент прекъснаха коледната си стачка, за да помогнат на хората да се справят със затрудненията, причинени от лошото време.

50 000 домакинства в цяла Великобритания останаха без електричество.

От летище "Гетуик” съобщиха, че вече обслужват пътниците, но се препоръчва на хората да се консултират с авиокомпаниите преди да предприемат полет.

Полицията отвори няколко пункта за информация на гражданите, заради ядосани пътници, блокирани от лошото време и наводненията.

В Югозападна Франция също е обявена тревога заради бурята, която бушува в Западна Европа и остави без електроенергия около 80 000 домакинства.

Код оранжево е обявен в департаментите Алп-дьо-От прованс, От Алп, Алп Маритим, Буш дю Рон и Вар заради поройните дъждове и наводненията, като по крайбрежието на Бискайския залив има опасност от високи морски вълни.

Заплаха представлява и повишаването на нивото на реките в областта Бретан, където без ток са около 42 000 домакинства. На северозапад местните власти са поискали от правителството да обяви природно бедствие.

В навечерието на Коледа над 120 хиляди домакинства останаха без електричество заради силната буря "Дирк". Вятърът, чиято скорост надхвърли 140 километра в час, повали множество дървета и повреди линиите на електроснабдяването.

Силните проливни дъждове станаха причина за наводняване на улиците в град Кемперле в Бретан. В този район по време на бурята са регистрирани пориви на вятъра със скорост до 230 километра в час.

Тежко е положението и в Ирландия, където близо 4000 домакинства нямат електричество. На шофьорите се препоръчва да шофират с повишено внимание.

 

Водещи

Най-четени