Лукашенко: Беларус никога няма да стане враг на Русия 16.12 | 18:15

Беларуският лидер отбеляза, че нито една програма на Русия не нарушава суверенитета и независимостта на страната му

От iNews

Беларус никога няма да стане враг на Русия. Това увери президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Да, ние сме с Русия. Като суверенна и независима държава", подчерта той на среща по въпросите на беларуско-руското сътрудничество.

Беларуският лидер отбеляза, че нито една програма на Русия не нарушава суверенитета и независимостта на Беларус, допълвайки, че страната му "никога няма да бъде враг на Русия".

Лукашенко посочи, че сега, когато е изминало известно време след опита за преврат в Беларус през 2020 г., може да се потвърди, че курсът към сближаване с Русия е бил правилен.

"Виждам, че ситуацията се нагнетява. Особено след тези големи преговори (предстоящите разговори на 19 декември между Лукашенко и руския лидер Владимир Путин в Минск - б.р.) всички ще кажат, че въпросът стои така: в Беларус няма власт, тук руснаци ходят навсякъде и управляват страната", коментира той. "Искам да подчертая конкретно това - никой освен нас не управлява Беларус. Това са нашите функции по конституция и моите също", категоричен бе беларуският лидер.

По думи на Лукашенко битува мнение, че Москва поставя на Минск неприемливи условия по отношение на независимостта и суверенитетта.

"Заявявам го напълно искрено: с всички трудности, ако Руската федерация - ръководството - иска да изгради отношения със суверенната независима държава Беларус, ако Русия ни възприема като суверенна и независима държава, но много близка и надеждна, където се почита всичко руско - от езика до руските традиции, ние сме готови да градим отношения. Но винаги трябва да изхождаме от предпоставката, че сме суверенна и независима държава", подчерта той.

Беларуският президент подчерта колко е важно запазването на приятелски и съюзнически отношения с Русия.

"Ние никога няма да бъдем врагове на Русия. И никога няма да я загърбим. Това е най-близката ни страна, нашите народи са най-близки", обясни той. "Мисля, че докато сме на власт, ще се придържаме към тази тенденция. Ако беше иначе, щеше да е като в Украйна", заключи Лукашенко.

Източник: Факти.бг

Водещи

Най-четени