Лукашенко преназначи правителството на Беларус 20.08 | 12:45

Решението беше взето на фона на продължаващи протести в страната срещу преизбирането на Лукашенко за пореден мандат

От iNews.bg

Президентът на Беларус Александър Лукашенко преназначи правителството на страната в пълен състав, без промени в министерските постове, предложени в началото на юни от премиера Роман Головченко.

Решението беше взето на фона на продължаващи протести в страната срещу преизбирането на Лукашенко за пореден мандат.

Той предупреди, че ще предприеме нови, сериозни мерки срещу демонстрантите и нареди на силите за сигурност да възстановят реда и даде да се разбере, че е възможно да бъдат повдигани обвинения на опозиционните активисти, създали  Координационен съвет, който да преговаря за преход във властта и нови избори.

Снощи в Минск, паралелно с демонстрациите с искане за оставка на Лукашенко се проведе и митинг на привържениците му, които се обявиха за мир и ред в страната.

Координационният съвет, създаден от опозицията в Беларус, обяви, че е готов за контакти с Русия. Според един от членовете на ръководството на съвета - Павел Латушко, те биха искали да представят под една или друга форма своята визия за ситуацията в страната, тъй като Руската федерация остава важен партньор на Беларус. Координационният съвет вече поиска анулиране на изборите за президент и насрочване на нов вот в съотвествие с международните стандарти. 
На фона на продължаващите протести, президентът  Александър Лукашенко предупреди, че ще предприеме нови, сериозни мерки срещу демонстрантите и нареди на силите за сигурност да възстановят реда в страната.
Снощи в Минск се проведоха две демонстрации- едната с  с искане за оставката на Лукашенко, а другата в негова подкрепа.

Водещи