Лукашенко разпореди полицията да ликвидира протестите 19.08 | 19:34

Стоим до народа на Беларус, който иска основни свободи и демокрация, отбеляза Борисов на видеосреща с лидерите на ЕС

От iNews.bg

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е наредил на полицията да потуши протестите в столицата Минск, предаде Нова ТВ. Така беше даден сигнал, че напрежението в страната ще ескалира, след седмица и половина масови демонстрации. В същото време европейските лидери се събраха на спешна извънредна среща, на която единствена точка в дневния ред беше Беларус.  Евросъюзът ще наложи още санкции на висши политици, стана ясно след разговорите.

Българският премиер Бойко Борисов обаче смята, че санкциите трябва да са насочени към отговорните за недемократичните подходи в страната, а не към гражданите. Брюксел отпуска 53 милиона евро в подкрепа на гражданското общество в страната.

"Днес изпратихме три ясни послания. Първо - ние стоим до народа на Беларус, който иска основни свободи и демокрация. Второ - ще наложим санкции на всички, отговорни за репресиите и фалшифицирането на резултатите от изборите. Народът на Беларус излезе мирно по улиците. Властите отговориха с насилие, а това е неприемливо. Трето - ние сме готови да подкрепим мирен, демократичен преход във властта в Беларус”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Водещи