Луксозните коли в Гърция се „побългаряват“ 05.03 | 14:15

Съседите се сдобиват с български номера, за да плащат по-ниски данъци и такси

От Олга Андреева

Все по-често в Гърция и особено в северната ѝ част, се срещат луксозни автомобили с български регистрационни номера и не става дума просто за туристи, обикалящи археологическите обекти на южната ни съседка, нито за хилядите гърци, работещи у нас.

Става дума за една все повече налагаща се практика собствениците в Гърция на автомобили с голяма кубатура да връщат гръцките си регистрационни номера и да се сдобиват с български, за да се освободят от високите данъци, такси и застраховки.

Вестник "Катимерини" информира, че данъчните вече са хвърлили око на ширещата се практика и от началото на годината службата за борба с финансовите престъпления води разследване в Солун и по-големите градове на страната.

На мушка са най-малко 500 собственици на скъпи коли, които са върнали гръцките си регистрационни номера. Засича се дали впоследствие същите тези хора не са се сдобили с български номера в България, докато продължават да карат колите си на гръцка територия.

Ако се окаже, че въпросните собственици не живеят или не работят в България, както изисква законодателството, за да получат български номера, те ще трябва да платят глоба в размер на 2500 до 10000 евро.

Вестникът отбелязва, че още миналата годината стотици жители на пограничните райони са се изхитрили да плащат по-ниски такси и данъци за автомобилите си. Схемата е доста лесна – учредява се фиктивна фирма в България, което става бързо и евтино, след това собствениците на тази фирма купуват колата на мечтите си на доста по-ниска цена отколкото в Гърция, а най-голямата им печалба е, че се отървават от високите данъци в родината си и се радват на доста по-ниски застраховки.

Данните сочат, че в България общите разходи на една кола над 2 500 кубика се равняват на 1/8 от сумата, която би била платена в Гърция като данъци и такси.

Ако бъде установено, че собственикът на компания, която е писала въпросната кола като ДМА, но не развива друга дейност, ще попадне под ударите на закона. Иначе сдобиването по горния начин с български регистрационни номера се рекламира дори в интернет. 

Водещи

Най-четени