МВФ: Младите европейци стават все по-бедни 24.01 | 15:04

ЕС трябва да преосмисли политиките си в това отношение, иначе го чакат проблеми, предупреждава Лагард

От iNews.bg

Намаляването на доходите за европейската младеж след глобалната финансова криза помрачават перспективите за тях и ръководителят на МВФ Кристин Лагард в сряда призова правителствата да предприемат действия, за да гарантират, че тенденцията няма да продължава, предаде БГНЕС. Изследване на Международния валутен фонд показва, че докато средното неравенство в доходите в Европейския съюз е останало до голяма степен стабилно от 2007 г. насам, данните разкриват тревожна тенденция: разликата между поколенията в Европа се е увеличила значително. "Хората в трудоспособна възраст, особено младите, изостават, без да се предприемат действия, едно поколение може никога да не може да се възстанови", каза Лагард в блог, който съпътства издаването на доклада. Силните европейски предпазни мрежи помогнаха на по-възрастните работници, чиито пенсии също бяха защитени, но доходите на младите хора се понижиха поради високата безработица, която през 2013 г. достигна 24%, а един на всеки петима все още търси работа.

Изследванията на МВФ показват, че разликата в заетостта може да доведе до загуба на заплати в дългосрочен план или "уплах", което ерозира потенциалните приходи, каза Лагард. Работник с по-малък опит е по-малко вероятно да намери работа, и тези загубени заплати не могат да бъдат спасени. "Може да бъде изключително трудно, ако не и невъзможно заплатите, които не са спечелени, и спестяванията, които не са заделени, да се възстановят по-късно в кариерата на някого", предупреждава шефката на МВФ. Тази пропаст също може да доведе до повишаване на нивата на бедност сред по-младите работници.

Решението, каза Лагард, е възпроизвеждане на политики като тези, използвани в Германия и Португалия, включително програми за чиракуване и обучение и освобождаване на новозапочналите работа от социални осигуровки за три години. Мерките за "създаване на работни места и стимулиране на работата" могат да включват намаляване на данъците върху работниците с ниски заплати, инвестиране в образование и обучение и защита на по-младите работници с обезщетения за безработица и непенсионни облаги. Друга стратегия би била съсредоточаване върху данъците върху имуществото, които според нея са по-ниски днес, отколкото през 1970 г., включително данъци върху наследството, за да бъдат финансирани програми за по-младите граждани.

Водещи

Най-четени