МВнР: Българи, не пътувайте из Европа 15.03 | 15:29

МВнР настойчиво съветва българските граждани да предприемат пътувания само при крайна необходимост

От Кремена Бедерева

Във връзка с бедственото положение и изключително тежката пътна обстановка в части от Централна Европа, МВнР настойчиво съветва българските граждани да предприемат пътувания само при крайна необходимост.

Метеорологичната обстановка в цяла Източна и Централна Словакия, както и в районите на Комарно и Дунайска Стреда в Южна Словакия, е силно усложнена, вследствие силен вятър, снегонавявания и заледяване.

Скоростта на вятъра на отделни места достига до 70-80 км/ч., видимостта е ниска.

Затворени за всички МПС са планинският преход Доновали, магистрала D 1 в участъците Левоча – Попрад, пътят Комарно – Велки Медер,  множество второкласни пътища в районите на Прешов, Кошице, Михаловце и Кежмарок, както и част от граничните преходи между Словакия и Полша, намиращи се при селата Бехеров и Куров в окръг Бардейов. През прехода Пусте поле се допускат само камиони с вериги.

Силно затруднен е и железопътният транспорт, влаковете пристигат с големи закъснения, затворен е участъкът между Комарно и Велки Медер.

Прогнозите са за влошаване на обстановката в районите на Прешов и Кошице, където до края на деня се очаква силен снеговалеж.

Валежите от сняг в района на австрийските  Алпи се очаква да спрат. Силният вятър ще продължи и в следващите дни. Сутрешните температури са от -8 до -2 градуса, през деня достигат до -4 до + 3 градуса.

Поради дъждовни и снежни валежи е затруднено движението по магистралите в Австрия:

- А4 - Ost Autobahn: Wien – Budapest. На граничния пункт с Унгария Никелсдорф и в двете посоки движението е затруднено поради снежни валежи и многобройни пътно-транспортни произшествия. Гражданите се съветват да не предприемат пътуване в този участък;

- А14 - Rheintal Autobahn: Lindau – Arlberg. Между Pfändertunnel и AS Hohenems в двете посоки опасност от заледени пътища и затруднено движение поради снежни валежи;

- L114 - Schanzsattel Landesstraße: Birkfeld – Kindberg. Между Birkfeld и Fischbach в двете посоки снежни валежи, затруднено движение поради паднали дървета.

Информация за актуалната пътна обстановка може да намерите на http://www.oeamtc.at/?id=2500,,1095812,10280.

Летищата в Австрия не съобщават за отменени полети.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на Чешката република са проходими при зимни условия. Движението  по част от второкласните пътища в планинските райони на Злинска област е затруднено от снегонавявания и силен вятър, който днес се очаква да достигне 20 м/с.

В Моравско-силезийска, Краловохрадецка и Оломоуцка области има опасност от образуване на поледици.

Водещи

Най-четени