МВнР: Заобикаляйте границата между Сърбия и Хърватия 24.09 | 13:18

По-рано двете страни взаимно си наложиха драстични забрани

От Беатрис Николoва

Тази сутрин е преустановено е преминаването на пътнически и товарни автомобили на ГКПП "Батровци – Баяково", съобщава Министерството на външните работи, позовавайки се на данни от Посолството на Република България в Белград.

Българското посолство в сръбската столица препоръчва на българските граждани да използват алтернативни пътища, заобикалящи границата между Сърбия и Хърватия.

Причината е затрудненото движение по границата заради взаимните драстични забрани, които двете страни си наложиха. Сърбия забрани влизането на товарни автомобили с хърватска регистрация. В отговор Хърватия забрани влизането на сръбски автомобили и на пътуващи граждани със сръбски паспорти.

Забраната от страна на Сърбия за достъпа на камиони със стоки беше въведена като ответна мярка срещу ограниченията, наложени от Хърватия върху преминаването на мигранти през общата им граница, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович.

В сила е и забрана за внос и транзитното преминаване на каквито и да било стоки с произход Хърватия, независимо от собственика, дистрибутора или превозвача. Забранено е влизането и на товарни автомобили с хърватска регистрация. Ограниченията важат за всички сръбски ГКПП, включително границата с България.

Възможно е забавено преминаване на товарните автомобили и на граничните пунктове на границата на Сърбия с България поради засилените митнически проверки от сръбските власти за произхода на превозваната стока.

Високопоставени представители на ЕС са направили изявления за необходимостта от спешно възстановяване на движението по Коридор 10.

Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Унгария, функционират нормално. Не са регистрирани сериозни забавяния при обработването на транзитния поток.

 

Водещи