МВнР на РФ: Шефът на ЦРУ е бил в Москва в началото на март 28.03 | 18:36

Бренън е обсъждал съдбата на Башар Асад, твърдят от US посолството в руската столица

От iNews.bg

Директорът на ЦРУ Джон Бренън е бил на посещение в Москва в началото на месеца. Новината съобщи днес пред "Интерфакс" руският зам.-министър на външните работи Олег Сиромолотов.

"Това, че Бренън беше тук, не е тайна. Зная със сигурност, че е бил във Федералната служба за сигурност и още някъде. Във външното министерство не е бил", заяви Сиромолотов. Според него визитата на Бренън и взетото след това решение на Русия да изтегли от Сирия част от войските си не са свързани по никакъв начин.

Сиромолотов отбеляза, че освен във посещението си във ФСБ, Бренън е провел редица срещи с представители на властите. Руският зам.-министър обаче не уточни с кои  и не даде повече никакви подробности.

От думите на Сиромолотов става ясно, че Бренън е бил в Русия в началото на март. 

Дмитрий Песков - прессекретар на руския президент, не пожела да коментира визитата на директора на ЦРУ в Москва. "Нищо не мога да кажа по въпроса. В Кремъл не е имало никакви контакти с него", каза Песков.

От американското посолство в руската столица пък съобщиха по-късно, че по време на посещението си в Москва Джон Бренън е обсъдил с руската страна съдбата на президента на Сирия Башар Асад. "Директор Бренън потвърди значителната поддръжката на властите в САЩ на политическия преход в Сирия, а също така и необходимостта от оттеглянето на Асад с оглед да бъде облегчен политическият преход, който трябва да отразява волята на сирийския народ", съобщи за Интерфакс прессекретарят на американската амбасада Уил Стивънс.

По думите му Бренън е бил в Москва в началото на март, за да "подчертае пред руските официални лица важността на изпълнението от страна на Русия и от страна на режима на Асад на техните ангажименти в контекста на договореностите за прекратяване на бойните действия в Сирия".

Водещи

Най-четени