МВнР предупреждава за силна буря в Португалия 21.12 | 10:14

Очакват се ветрове до 120 км в час

От iNews

Силна буря и ветрове до 120 км в час се очакват в Португалия. Метеорологичните служби прогнозират значително влошаване на времето в страната поне до 23 декември 2019 г.,съобщава от Министерството на външните работи (МВнР).

По информация на Португалския институт за морето и атмосферата на 21 декември се очаква през територията на страната да премине бурята Фабиен, съпътствана от силни валежи и ветрове. На места скоростта на ветровете може да достигне 120 км в час. Очаква се и силно вълнение по цялото протежение на атлантическото крайбрежие на страната.

Португалската Национална служба за извънредни ситуации и гражданска защита препоръчва включително: да се шофират моторни превозни средства с повишено внимание и намалена скорост, да не се преминава през наводнени зони, поради опасност от пропадане в дупки на пътната настилка или открити отводнителни шахти; гражданите да проявяват повишено внимание при преминаване през пространства с дървета поради опасност от падане на клони и дървета; да се проявява повишено внимание при преминаване по крайбрежните речни и океански райони и по възможност да се избягва преминаването и престоя в тези зони поради опасност от заливането им; да не се практикува спортен риболов, водни спортове и разходки по крайбрежието, включително избягване паркирането на автомобили в близост до крайбрежието.

Препоръчваме българските граждани в Португалия да спазват стриктно изброените предохранителни мерки и да бъдат особено внимателни към състоянието на метеорологичната обстановка, както и да спазват стриктно конкретните указания на португалските власти.

Актуална информация за състоянието и прогнозите за развитието на метеорологичната обстановка може да бъде открита на интернет-страниците на:
- Португалския институт за морето и атмосферата - тук;
- Национална служба за извънредни ситуации и гражданска защита - тук.

Телефонът за спешни случаи в Португалия е 112. Дежурният телефон за спешни случаи на българското посолство в Португалия е +351 933 611 337.

Водещи

Най-четени