Маас: Няма да оставим руснаците да гонят наши дипломати без последици 05.02 | 18:56

Този акт нанася още по-голяма вреда на отношенията между Русия и Европа, казва германският външен министър

От iNews.bg

Германия няма да остави без отговор експулсирането на своя дипломат от Русия, заяви външният министър Хайко Маас. "Изгонването от Русия на дипломати от ЕС нанася още по-голяма вреда на отношенията на Москва с Европа”, каза той, предаде БГНЕС.

Маас заяви, че германският дипломат е наблюдавал несъгласуваните акции, без да нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

От своя страна канцлерът Ангела Меркел нарече "необосновано” решението за експулсиране на европейските дипломати.

БГНЕС припомня, че днес в руското външно министерство бяха извикани посланиците на Швеция и Германия и временно управляващия посолството на Полша.

Руската страна е изразила пред ръководителите на дипломатическите представителства протест заради участието на техни дипломати в несъгласувани акции в подкрепа на Алексей Навални. Подчертано е било, че такива действия са неприемливи и не съответстват на дипломатическия статут на служителите.

Участвалите в акциите дипломати от Швеция, Полша и Германия са обявени за персона нон грата и трябва в скоро време да напуснат страната.

Жозеп Борел "категорично осъди” акцията, каза негов говорител, а Швеция я заклейми като "напълно неоснователна”.

Междувременно стана ясно че руският посланик във Варшава е бил извикан на разговор в полското външно министерство, където е бил изразен протест за действията на Москва. Полша е заявила, че от нейна страна ще последват реципрочни действия. 

Водещи

Най-четени