Майдел: ЕС ще се възстановява от тази криза на приливи и отливи 29.04 | 16:52

Все още има много неясноти около ситуацията, отбеляза българският евродепутат

От iNews.bg

"За разлика от предходни кризи сега възстановяването няма да е плавно, а на приливи и отливи. Докато не намерим ваксина срещу коронавируса, е вероятно много държави да редуват периоди на облекчения и ограничителни мерки, заради нови вълни на заразата. Всеки следващ период на рестрикции ще е по-болезнен икономически, защото бизнесът няма да е напълно възстановен. Затова е изключително важно да отпуснем сегашните ограничения едва когато нивото на новозаразени спадне драстично. В този дух бяха основните послания на бившия главен икономист на Международния валутен фонд – проф. Оливие Бланшар, с когото организирах конферентен разговор в рамките на Групата на ЕНП в Европарламента. Продължавам инициативата да разговаряме с признати световни специалисти от различни сфери в търсене на най-ефективните мерки за възстановяване." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след разговора.

"Интересът сред евродепутатите към разговорите с експерти нараства. Това е показателно, че все още има много неясноти около кризисната ситуацията и в ЕНП осъзнаваме нуждата от научнообоснован подход при взимането на решения", допълни Ева Майдел. "Професор Бланшар подчерта, че от макроикономическа гледна точка трябва да използваме всички налични средства за омекотяване на последиците от кризата. След овладяване на здравната криза, фискалните стимули трябва да са добре насочени, за да помогнат на компаниите, които са пострадали най-сериозно от кризата."

Следващата онлайн среща, организирана от българския евродепутат, ще бъде с експерти от най-големите технологични компании, които да обсъдят с евродепутатите възможностите за използване на мобилни апликации, които да подпомагат за по-ефективното и бързо прекъсване на разпространението на заразата.

Водещи

Най-четени