Майка съди Украйна за 1 млн. долара заради катастрофата на малайзийския самолет 30.11 | 13:25

Общо 3 германски семейства, загубили близки в трагедията, подават иск в ЕСПЧ

От Христина Рафаилова

Майката на една от жертвите на ударения  малайзийски Boeing подава иск срещу Украйна в Европейския съд за правата на човека.  Жената обвинява властите в Киев  убийство поради бездействие, информира Bild.

Майката на загиналата в трагедията 23 – годишна Олга иска  обезщетение  заради нанесената и  морална вред на стойност 1 млн. долара. 

Живеещата в Германия жена заявява, че Украйна е била длъжна да  затвори въздушното си пространство  за граждански полети още в началото на конфликта в източната част на страната. Киев  не постъпил  както трябва, за да събира такси от въздушния транзит, смята опечалената. 

Правата на жената пред съда в Страсбург ще бъдат представлявани от експерта по авиационно право  Елмар Джимуела. Той ще представлява още две германски семейства, загубили свои близки в катастрофата. Техните искове той ще подаде в рамките на две седмици. 

Полет 777 се разби над Донецк на 17 юли, като в трагедията загинаха всички 298 души, намиращи се на борда . Разследването на случая все още тече, като беше установено, че самолетът е ударен  от множество  предмети с висока скорост.

Водещи