Македония върви към нови предсрочни избори 22.03 | 16:16

Заради чуждата намеса в политиката на Скопие ВМРО-ДПМНЕ искат повторен вот

От iNews.bg

Македония върви към нови предсрочни парламентарни избори. Това става ясно от изявление на ВМРО-ДПМНЕ. От партията посочват, че причината за това е явната външна намеса и натиск върху вътрешната политика на Скопие. Поради което, според Никола Груевски и съратниците му, трябва да се организира нов вот. Според тях той трявба да бъде съчетан с предстоящите в страната местни избори.

"Много ясно и директно посочихме, че има външна намеса при създаването на кризата в Република Македония. Абсолютно неприемлива е намесата на чуждите посланици при сформирането на правителство, както и ролята на Специалната прокуратура, която е инструмент на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и на определени външни сили за натиск и рекет срещу политици, журналисти и медии", пише в съобщението на партията, публикувано след срещата на лидера й Груевски с еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан, състояла се снощи, предаде БГНЕС.

ВМРО-ДПМНЕ обвинява СДСМ на Зоран Заев за блокирането и отлагането на провеждането на местните избори и не скрива разочарованието си от отказа на ЕК да осъди т.нар. "Албанска платформа" и намерението на определени центрове да пречупият и елиминират партията с цел тотално преформатиране на държавата. "През изминалите години ВМРО-ДПМНЕ направи огромни крачки за преодоляване на политическата криза, но с тези ходове и добра воля беше злоупотребено....На последните избори се стигна до политическа измама. На тях не бе представена "Албанска платформа", а сега тя е условие за съставяне на нов кабинет", пише в съобщението. От страна на ВМРО-ДПМНЕ обвиняват за създалата се политическа криза не само местните политици, но и представителите на международната общност.

От партията на Груевски подчертават, че мнозинството от македонския народ не може да бъде оставено в опозиция и без право на участие в ръководството на страната при вземането на ключови решения за бъдещето на държавата, зачитайки правата на всички нейни граждани. И че македонските граждани са много раздразнени от факта, че се нарушава принципът, който бе наложен от международната общност - победителят в македонския блок да прави коалиция със спечелилата най-много гласове сред албанците партия.

"Предсрочни избори ще има, но колкото по-бързо се състоят, толкова по-добре за Република Македония. Трябва да се използва възможността те да бъдат проведени заедно с местните, в най-кратки срокове, за да се сложи край на дългогодишната криза, която в този момент не може да бъде решена", се казва в края на съобщението.

Водещи

Най-четени