Македония капитулира пред бежанците, а политици и медии прикриват хаоса в страната 17.08 | 08:35

Близо две хиляди души дневно се струпват на гръцко-македонската граница, твърдят правозащитни организации

От iNews.bg

Македония капитулира пред яростния наплив на бежанците, а политици и медии прикриват хаоса в страната, коментира баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung. Т.нар. Балкански път се използва от все повече мигранти от Сирия, Афганистан и Пакистан, които искат да се доберат до Западна Европа.

Близо две хиляди души дневно се струпват на гръцко-македонската граница, твърдят правозащитни организации.

Причината за необичайно интензивния наплив са плановете на Унгария да затвори границата с бодлива тел до края на месец август, което принуждава отчаяните бегълци да се придвижат колкото е възможно по-бързо до сърцевината на Стария континент.

 Малката балканска държава не е в състояние да се справи с бежанците, които могат да получат оскъдни помощи под формата на пакетиран обяд от Червения кръст и предимно частни благотворителни организации като "Легис", преди да продължат пътя си към Европа.

В същото време броят на емигрантите в Гърция нараства и това отблъсква туристите. Според статия в Daily Express около 130 000 емигранти са пристигнали в Гърция от началото на годината – в пъти повече в сравнение с миналата година.

През изминалата седмица емигрантите влязоха в сблъсъци с полицията на гръцкия остров Кос. Наложи се стотици полицаи да бъдат пренасочвани от вътрешността на страната към островите, за да бъде опазен редът.

Вчера (16.08) най-малко 40 души загинаха в поредното корабокрушение в Средиземно море. Италиански военен кораб се е притекъл на помощ на потъващия плавателен съд, на борда на който е имало нелегални емигранти.

В хода на спасителната операция спасителите намерили десетките тела. Десетки са и спасените. Установено е, че те са били либийци.

 

По последни данни от началото на годината в Средиземно море са се удавили 2300 души. За първите шест месеца чужденците, достигнали Италия, са около 200 000.

Водещи

Най-четени