Македония приема шокиращ закон за абортите 30.05 | 12:31

Той определя кога и как жената може да махне нежеланото бебе

От Гергана Златкова

Проектозаконът за абортите, който вчера по съкратена процедура бе внесен за разглеждане в македонския парламент, предизвика реакция сред част от депутатите, които поискаха неговото изтегляне, пише "Утрински весник". 

Депутатите заявиха, че предложеното законово решение е крайно рестриктивно, означава връщане назад и ограничава правата на жената. 

Според противниците на проектозакона с подобни мерки не може да се увеличава раждаемостта. 

Новият закон предвижда жената само веднъж годишно да може да прави аборт по собствен избор и той да се прави най-много до десетата седмица от бременността, пише "Утрински весник". 

"Дневник" отбелязва, че прекратяване на бременността няма да може да се прави, ако от прекратяването на предишна бременност не е изминала една година, освен в случаи, когато въз основа на медицински показания се утвърди, че бременността представлява опасност за живота или ще доведе до тежко нарушаване на здравето на жената по време на бременността, раждането или след раждането. 

Ако жената иска да прекъсне бременността след десетата седмица, тя ще трябва да получи одобрение от комисия за прекъсване на бременността. 

"Утрински весник" отбелязва, че за аборта трябва да бъде информиран и съпругът. 

Ако гинекологът не информира съпруга и не посъветва жената за последиците на аборта, той ще бъде наказан с глоба от 2 до 3,5 хиляди евро. 

Наказание за лекарите ще има и ако в медицинското досие не се посочва, че жената е направила аборт. 

Да се оттегли новият закон за абортите, поискаха няколко неправителствени организации, които вчера протестираха пред македонския парламент. 

Опозиционната депутатка Лиляна Поповска настоя законът да бъде изтеглен, тъй като е крайно рестриктивен и ограничава правата и свободите на жените да разполагат със своето тяло и да решават въпроса за правото за раждане. 

Тя смята, че законът е противоконституционен. 

Кой ще понесе отговорността, ако Македония стане единствената държава, в която министърът на здравеопазването буквално ще влиза в нашите спални, иронично отбеляза депутатката от СДСМ Радмила Шекеринска. 

Нейна колежка от същата партия смята, че този закон ще стимулира абортите на черно, допълва БТА.

Водещи

Най-четени