Македония си сменя конституцията. Не иска гей бракове 17.07 | 11:35

Страната ще зачита само "хетеросексуалните съюзи"

От Цанка Донкова

Македония е на път да промени конституцията си заради гей браковете, събщават македонските вестници. Македонските депутати, от които 82 бяха "за", един против и един въздържал се са гласували поименно за приемане на промени в основният закон на страната, предложението за които трябва да бъдат внесени в парламента от правителството до десет дни.

Промените предвиждат бракът да се определя като общност между мъж и жена, т. е. да се признават само "хетеросексуалните съюзи".

Сред новите текстове в македонската конституция ще е и прецизират се фискалните правила в бюджета с ограничаване на бюджетния дефицит до три процента и на държавния дълг до 60 процента от БВП, а Народната банка се преименува в Банка на Република Македония.

Една от предложените конституционни промени е създаването на конституционна възможност за формиране на "финансова зона", допълва БТА. Македонският премиер Никола Груевски посочил, че главната цел на планираната финансова зона е увеличаване на заетостта, но ползите от нея ще са повече. Целта е на едно пространство от 10 -20 хектара да се формира една финансова международна зона, в която да се пренесат финансовите закони от САЩ, Великобритания или Германия, заявил Груевски, който изтъкнал, че това допълнително ще увеличи доверието в тази финансова зона.

Водещи

Най-четени