Македонски богаташ: Приятели от България ме посъветваха да дам белязани банкноти 06.12 | 16:15

Орце Камчев бе разпитан от съда в Скопие по делото срещу бившия прокурор Катица Янева

От iNews.bg

Днес за първи път в съда в Скопие бе разпитан македонският олигарх Орце Камчев по делото "Рекет”, предаде БГНЕС.

Аферата избухна през пролетта на тази година след подаване на сигнал в прокуратурата от страна на премиера Зоран Заев. Камчев твърди, че е бил рекетиран от страна на шоумена Боян Йовановски, по-известен като Боки 13 и от вече бившата ръководителка на Специалната прокуратура Катица Янева. Йовановски е в ареста, а Янева, която също бе в затвора, в момента е с мярка "домашен арест”.

Пред съда Камчев заяви, че делото "Империя”, в което той е обвиняем "е било изфабрикувано през август 2018 г.”

"На няколко пъти Йовановски ми предлагаше най-различни бизнес проекти, включително и за изграждане на домове за пенсионери на стойност от 4 млн. евро. Междувременно заплатих 180 000 евро за реклама в телевизията на Боки 13”, разказа Камчев и съобщи, че Йовановски му е изпращал "снимки, на които е той, заедно с Катица Янева”.

"След това аз се консултирах с приятели от България, които ме посъветваха да дам пари на Боки 13, но те да бъдат белязани и да направя запис”, каза още Камчев и поясни, че за това е информирал и директора на Агенцията по контраразузнаване /УБК/, че е предал парите в чанта "Louis Vuitton”. Директорът го посъветвал да запази харддисковете от записа.

В съда Орце Камчев дойде днес сам без съпругата си, която също е разследвана по това дело. Анна Камчева е била с висока температура.

Преди два дни Зоран Милевски-Кичеец, другият подсъдим по делото "Ракет", призна престъплението си, и получи присъда от 3 години затвор. Другите двама обвиняеми по делото – Боян Йовановски (Боки 13) и бившата прокурорка Катица Янева – не признаха вина. През октомври прокуратурата повдигна обвинения срещу тримата подсъдими за организирана престъпност и корупция. Йовановски е заподозрян за пране на пари и получаване на други доходи от престъпления", а Янева и Милевски за "получаване на награда за незаконно влияние".

В средата на месец юли Йордан /Орце/ Камчев обвини двама души – Боян Йовановски-Боки 13 и Зоран Милески – Кичеец, че са го рекетирали и са му обещавали премахване на "мярката задържане под стража”, връщане на паспорта и пълно спиране на разследването срещу него от страна на Специалната прокуратура /СП/ в делото "Империя”, където той е заподозрян. Боки 13 и Зоки Кичеец са поискали от Камчев 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Бизнесменът им е дал 1.5 млн. евро в брой.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков, са разследвани освен за пране на пари и за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди Нова година.

Орце Камчев беше предложен миналата година за почетен консул на България в Северна Македония, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт. 

Водещи

Най-четени