Македонският архиепископ: Надявам се да празнуваме заедно 1000 години МПЦ 10.05 | 15:05

Охридската архиепископия е изпратила специална покана на ръководството на българската църква

От iNews.bg

Охридската архиепископия има значение за всички православни народи. На честванията по случай нейната 1000 годишнина сме поканили ръководителите на Българската православна църква и държава. Надяваме се да празнуваме заедно. Това заяви за БГНЕС архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия.

Тази година се навършват 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Празникът ще бъде отбелязан с държавно-църковни тържества, които ще се състоят на 27 и 28 май в Охрид. Архиепископ Стефан заяви, че ще има молебен за свети Климент в храма на Охридската архиепископия "Света София", а на следващия ден – света Литургия.

"Това е рядък юбилей", посочи той и припомни: "Малко са институциите, които могат да се похвалят с толкова дълъг живот". "Охридската архиепископия има значение за всички православни народи, които живеят по тези земи. По тази причина вярвам, че тази годишнина трябва да бъде отбелязана и от всички народи, които са влизали в нейния диоцез. Вярвам, че на празненствата ще имаме гости и от съседните народи, и от съседните църкви", подчерта той. Архиепископ Стефан заяви, че МПЦ-ОА е отправила покана към Българския патриарх и българския държавен елит. "Надявам се, че ще бъдат с нас на честванията в Охрид", каза още той.

Водещи

Най-четени