Македонският парламент одобри поправките в конституцията за името на страната 20.10 | 09:16

Депутатите от Събранието гласуваха поименно

От Ани Романова

Депутатите от Събранието (парламента) на Македония с поименно гласуване, се изказаха в полза на стартирането на процеса на изменение на конституцията на републиката, представен от правителството на страната. Това решение беше взето в петък на 61-вото заседание на Парламента. Предложението беше подкрепено от 80 от 120 депутати, 39 гласуваха против, 1 отсъства.

"Поименното гласуване потвърждава, че 80 депутати гласуваха" За ", 39" против ". Аз заявявам, че Събранието взе решение да започне промени в конституцията", каза председателят на парламента Талат Джафери.

"Днес е исторически ден за Македония, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонският телевизионен "Kанал 5"

"Македония ще стане част от европейското семейство, ще се реализира мечтата и визията за по-добър живот. Присъединяването ни към НАТО вече започна и скоро ще станем пълноправен член и в рамките на една година ще приключим преговорите за започване на присъединителен процес с Европейския съюз, каза премиерът Заев.

Той специално благодари на смелите депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки натиска от страна на партията гласуваха за необходимостта от приемане на конституционните промени. Те поставят бъдещето на страната над партийни интереси, каза Заев.

"Не е вярно твърдението на генералния секретар на ВМРО-ДПМНЕ Янушев, че са предлагани пари на депутати от опозицията", заяви македонският премиер. Премиерът Заев, който отговори на журналистическите въпроси, каза, че чрез институциите на парламента ще се стреми към национално помирение.

По време на първото гласуване 80 депутати изразиха подкрепата си за началото на изменението на конституцията на страната. Но това решение не беше утвърдено от председателя на парламента във връзка с искането за поименно гласуване, което беше удовлетворено от Джафери. Резултатите от него също потвърдиха, че 80 депутати подкрепят процеса на изменение.

На 8 октомври правителството на Македония одобри законопроект за въвеждане на четири изменения в конституцията на страната. Комисията по конституционни въпроси на парламента на Република Македония на 12 октомври с мнозинство подкрепи предложението на правителството.

Първото конституционно изменение се отнася до добавянето на прилагателното "Северна" в името на Република Македония. Второто изменение се отнася до преамбюла на конституцията, в който са изброени държавните правни традиции.

Третият, от своя страна, предвижда "зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави". Четвъртото изменение има за цел грижата за културните, икономическите и социалните права на македонския народ и на всички граждани (на страната)в чужбина, без да се намесва под каквато и да е форма в суверенните права на други държави и техните вътрешни работи.

Водещи

Най-четени