Македонското Външно: Договорът с България трябва да разрещи всички спорове за историята 10.09 | 18:28

Очакваме България да продължи да ни подкрепя за ЕС и НАТО, казват още от Скопие

От iNews.bg

Чрез Договора за приятелство и добросъседство между България и РС Македония трябва да се разрешат всички исторически въпроси, които натоварват двете страни от десетилетия. Това се казва в специално съобщение на македонското външно министерство, изпратено до БГНЕС.

Това е първата официална реакция на Скопие за двустранните отношение, след като начело на ведомството застана Буяр Османи.

"Република Северна Македония, както и преди, ще продължи засилената комуникация и консултации на политическо ниво с Република България и всички съответни заинтересовани страни в контекста на ЕС, където ключовото послание ще бъде, че е започнал изключително важен и сложен процес на диалог. Приятелство, чрез взаимно уважение, като две съседни европейски държави", заявяват от македонското МВнР.

В Скопие заявяват, че европейската интеграция на целия регион е в интерес и на двете страни и тя беше постоянно подчертавана от официалните представители на двете страни.

"България до момента е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония и очакваме тази подкрепа да продължи и в бъдеще", заявяват от външното министерство на нашата югозападна съседка.

"Оставаме изцяло ангажирани с прилагането на Договора за приятелство, което е двустранно задължение за двете страни”, се казва още в изявлението. 

Водещи

Най-четени