Макрон иска да прави френския официален за европейските институции 15.06 | 14:05

След Брекзит едва 1.2% от населението на ЕС ще ползва английския като майчин

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон иска френският език да върне статута си на официален език на европейските обществени и политически институции, който той имаше до влизането на Великобритания в Европейската икономическа общност през 1973 г. Тази промяна може да стане възможна слез излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл", предаде БГНЕС.

"Английският език никога не е бил толкова силен в Брюксел както сега, когато ние осъждаме Брекзит. Но доминацията на английският език не е неизбежна", заяви Макрон. Изданието припомня, че днес английският език е официален за 12,8% от жителите на Евросъюза, но след Брекзит той ще остане втори официален език само за две държави – Ирландия и Малта, където живеят само 1,2% от населението на Евросъюза.

В същото време английският език ще остане най-изучаваният чужд език в европейските образователни учреждения – той е изучаван от над 80% от учениците в началните училища и от над 95% в средните училища. 81% от всички документи на ЕС се съставят на английски език, макар че само 2,8% от служителите в европейските учреждения са англичани.

Позицията на Макрон се подкрепя от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който е роден в Люксембург, където има три официални езика – френски, немски и люксембургски. "Защо езикът на Шекспир превъзхожда езика на Волтер? Ние сгрешихме, когато избрахме англизацията", заяви политикът в интервю за френска телевизия.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще напусне ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. - една година след референдума, на който британците подкрепиха Брекзит. Самото излизане трябва да стане факт на 29 март 2019 г.

Водещи

Най-четени