Макрон към световните лидери: Борете се за мир! 11.11 | 15:00

В Париж честват 100-годишнината от края на Първата световна война

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира, в словото си на церемонията в Париж по случай стогодишнината от края на Първата световна война, предаде Франс прес.


"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си", заяви Макрон пред събралите се пред Триумфалната арка 72 лидери, сред които президентът Румен Радев, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и много други, предаде БТА.

"На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война", заяви Макрон, цитиран от ТАСС. "Това е било отдавна, но ни се струва, че е било вчера. Следите от тази война никога не трябва да се забравят, нито в Европа, нито в останалия свят", добави френският президент.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха спомени и писма от деня на примирието, а Младежкият оркестър на ЕС изпълни "Болеро" на Равел.
/ПА/

Водещи

Най-четени