Макрон срещу Меркел на европейските избори 10.09 | 10:45

Основната цел на замисления съюз е да се противопостави на националистите, казва Верхофстат пред френския всекидневник

От iNews.bg

Партията на френския президент Еманюел Макрон ще играе в отбора на либералите за европейските избори през май. Това стана ясно от интервю на лидера на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстат за вестник Ouest-France.

Така една от големите загадки на европейските избори отпадна след месеци слухове, че Макрон се колебае между либералите и християндемократите от ЕНП. Решението ще изправи една срещу друга визиите на френския президент и на германския канцлер Ангела Меркел, която е от ЕНП, за бъдещето на Европа.

Според Верховстат Макрон и европейските либерали не само имат "същия анализ” на политическата ситуация, но и "повече или по-малко същите предложения”, става ясно от интервюто.

Новото движение, чието име още не е известно, ще бъде официално прогласено през октомври. Тогава ще започне и селекцията на кандидати за бъдещ шеф на Европейската комисия.

Настоящият еврокомисар Маргрете Вестагер обаче е предварителен фаворит да седне в креслото на Жан-Клод Юнкер в края на 2019 г. Датчанката, която е комисар по конкуренцията, се прочу със смелите си решения срещу някои от най-големите световни компании като Amazon, Microsoft и Google, които получиха рекордни глоби за нарушаване на европейските правила за конкуренцията.

Основната цел на замисления съюз е да се противопостави на националистите, казва Верхофстат пред френския всекидневник.

"След срещата Орбан-Салвини борбата през 2019 г. ще бъде борба между популистите националисти от една страна и проевропейска алтернатива от друга", заявява той.

Обединението иска да вкара достатъчен брой депутати в Европейския парламент, които да са в състояние да се противопоставят на силната група на популистите, прогнозирана от социолозите.

Желаещите да подкрепят каузата на европейските либерали в България ще трябва да пуснат бюлетина за ДПС, която е единствената наша партия сред европейските либерали от АЛДЕ.

Макрон предложи паневропейска листа за изборите, за чийто кандидати да може да се гласува едновременно във всички държави от ЕС, но тя бе отхвърлена от Европейския парламент и от Съвета по време на Българското председателство.

Междувременно френският президент се срещна миналата седмица с лидерите на Белгия, Холандия и Люксембург, както и с Меркел в търсенето на съюзници срещу обединените сили на евроскептиците. Той се опитва да превърне партията си En Marche в европейско движение преди изборите, пише АФП.

Водещи