Малайзийският боинг може и да не е свален от руски "Бук" 20.03 | 11:36

Нидерландският Съвет за сигурност опроверга информация на RTL

От iNews.bg

Съветът за сигурност на Нидерландия опроверга твърдение в медиите за наличието на доказателства, че "Боинг 777" рейс MH17 е бил свален от ракета от комплекс "Бук", става ясно от съобщение на сайта на нидерландския Съвет за сигурност.

В него се казва, че "изводите по разследването на катастрофата на боинга трябва да се правят с отчитане на различни източници; това е сложен и трудоемък процес, тъй като по отношение на всеки източник е необходимо да се проведе стриктна проверка – има ли той отношение към гибелта на самолета".

Както твърди Съветът за сигурност на Нидерландия, разследването на причините за катастрофата на "Боинг 777" продължава, следствието изучава многобройни материали. Снимките на парчета метал, разпространявани като неопроверижимо доказателство, че самолетът е свален от зенитноракетен комплекс "Бук", също може да станат предмет на разглеждане. Но за това първо е необходимо да се докаже, че между тях и катастрофата на боинга съществува каквато и да е връзка, се казва в заявлението.

По-рано нидерландски журналист от тв RTL заяви, че е открил фрагменти на мястото на трагедията, идентифицирани като отломки от ракета 9M317, използвана от комплексите "Бук". По този начин той бил получил доказателства, че лайнерът е бил свален от ракета руско производство.

Напомняме, че на 17 юли 2014 година "Бонг 777" на Малайзийските авиолинии, извършващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, падна в източната част на Украйна. Загинаха всички 298 души на борда. Причината за падането на самолета още не е установена. Според една от версиите лайнерът е бил свален от ракета. Киевските власти обвиниха в катастрофата привържениците на отделянето на Донбас, които на свой ред заявиха, че не са имали на разположение средства, с които биха могли да свалят самолет на подобна височина.

Водещи

Най-четени