Мамините синчета не са само у нас - 50% от младите в ЕС живеят при родителите си 24.03 | 21:00

В Италия близо 80% от новата генерация си стои не свива свое гнездо

От Христина Рафаилова

Стремежът на българката да си намери чужденец за интимен партньор, тъй като българите  са мамини синчета, може да се окаже безрезултатен. 

Според изследване на Eurofound половината от младите хора в Европа живеят с родителите си, информира Guardian. Експертите  твърдят, че зависимостта на  новата генерация от по-старата изостря  негативните социални и демографски последици на Стария континент. 

Статистиката показва, че 48 на сто от гражданите на Европа на възраст от 18 години до 30 години не са напуснали бащината къща. Това прави 36, 7 милиона души,  които живеят с родителите си. Причината младите да не  са самостоятелни е същата като тази за обедняването и безработицата – кризата. 

Негативната тенденция се вижда не само в страните, в които подобен начин на живот се смята за нормален. Броят на младежите, които не излитат от бащиното гнездо, се увеличава и в държави, известни с високия си стандарт и добра социална политика като Дания, Швеция, Белгия и Австрия. 

Италия, която е популярна със своите огромни фамилии, бие рекордите, като там 79 на сто от младите все още не са напуснали родния си дом. 

Ирландия, Великобритания, Германия и Холандия са сред щастливците, при които процентът на зависещите от родителите си намалява. 

Експертите посочват, че съжителството между различните генерации обикновено задава лошо качество на живот – бедност и социално изключване. 

Водещи

Най-четени