Маньовър: САЩ мести 50 000 войници от Германия в Полша 11.08 | 22:37

Експерти твърдят, че това е елегантен начин за преместване на US войски още по близо до Русия, без това да предизвиква остри дипломатически реакции

От iNews.bg

Съединените щати се готвят да преместят 50 000 войници от Германия в Полша. Това ще се случи, ако Берлин не повиши разходите си за отбрана. Експерти твърдят, че това е елегантен начин за преместване на американски войски още по близо до Русия, без това да предизвиква остри дипломатически реакции.

Американският посланик в Германия, Ричард Гренел, намекна, че нежеланието на Ангела Меркел да увеличи разходите на Берлин за отбрана може да не даде на Вашингтон друг избор, освен да прехвърли американските войски, разположени в Германия в Полша, пише The Jerusalem Post, цитиран от Фокус.

Коментарите на Гренел демонстрират нетърпението на Тръмп във връзка с неуспеха на германския канцлер да увеличи бюджета за отбрана на Германия до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, както изисква НАТО, коментира изданието.

Според Гренел е обидно за Вашингтон, че данъкоплатците на САЩ продължават да плащат за над 50 000 американски войници в Германия, а в същото време Берлин харчи за вътрешни програми.  През юни американския президент Доналд Тръмп заяви, че ще премести 1000 американски войници от Германия в Полша, като мярка срещу евентуална агресия от страна на Русия. Посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер отправи подобна критика, свързана с нежеланието на Германия да отделя повече финансови средства за НАТО, като заяви, че Варшава изпълнява своите задължения към международната организация, за разлика от Берлин и би приела още американски войници.

"Президентът Тръмп е прав, Джорджет Мосбахер също е права", добавя Гренел и твърди още: "Множество президенти поискаха най-голямата европейска икономика да плаща за собствената си отбрана. Това искане е отправяно в продължение на много години и от много президенти."

Водещи

Най-четени