Мароко задържа терорист с белгийски паспорт, свързан с атентатите в Париж 18.01 | 20:40

Името не се посочва, инициалите на арабски се четат като Г.А. или ДЖ. А.

От iNews.bg

Мароканските власти обявиха, че са арестували белгийски гражданин от марокански произход, пряко свързан с атаките в Париж и Сен Дени от 13 ноември миналата година. Това съобщи Министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от "Ройтерс".

Посочени са само инициалите на задържания на арабски, които могат да бъдат преведени като Г.А. или Дж.А. Властите уточняват, че задържаният е бил в Сирия заедно с друг от атентаторите от Париж, воювал е на страната на "Фронт ал Нусра" преди да се присъедини към "Ислямска държава".

Терористът е бил задържан в петък в град Мохамедия, близо до Казабланка. Според АП задържаният терорист първо е пътувал до Турция, Германия, Холандия и Белгия.

При атентатите в Париж загинаха 130 души, 89 от които в заложническата драма в концертна зала "Батаклан". Пострадаха близо 400 мирни граждани от различни националности. След атаките във Франция бе въведено извънредно положение, което впоследствие бе удължено с 3 месеца. Няколко дни след атаките - на 18 януари, при спецоперация във френската столица бе убит предполагаемият "мозък" зад нападенията Абделхамид Абаауд.

В средата на декември Мароко издаде заповед за арест срещу Салах Абдеслам, който бе обявен за организатор на атентатите и се превърна в най-издирвания човек в Европа. Той е брат на един от атентаторите-самоубийци в атаките в Париж.

Абдеслам е в незвестност от деня на атаките – 13 ноември. Той е френски гражданин и може да се движи свободно в шенгенското пространство на ЕС, където няма граничен контрол. 26-годишният мъж доскоро е живял в брюкселското предградие "Моленбек".

Абдеслам бе спрян за кратко на сутринта след нападенията близо до френско-белгийската граница, но след това бе пуснат да продължи с още двама спътници с кола. По това време името му още не бе обявено за издирване във връзка с атентатите. 

Водещи