Мароко и Испания в съвместна антитерористична операция срещу Ислямска държава 25.08 | 12:01

Арестувани са 14 души по подозрения в подбор на кадри за джихадистката групоровка

От Велина Дерилова

В съвместна операция испанските и марокански власти са арестували 14 души по подозрения за набиране на хора за Ислямска държава, съобщава BBC. Арестите са извършени в покрайнини на Мадрид и в няколко марокански града.

Смята се, че задържаните са участвали в мрежа за изпращане на бойци в Сирия и Ирак, контролирана от групировката.

В петък марокански гражданин с испанско жителство беше арестуван след опит за атентат във френски влак. 26-годишният Аюб ел Хазани пристига в Испания през 2007 г., където е живял в продължение на 7 години преди да се премести във Франция.

Властите имат основания да смятат, че той е поддържал контакт с радикални ислямисти, а испанската полиция го е включила в списък с "потенциално опасни лица". Тази информация е била предадена на френските власти още през февруари 2014 г.

Според испанските части за борба с тероризма, цитирани от радио Cadena Ser, на територията на Европа има поне 800 души, завърнали се от Сирия и Ирак. Счита се, че те са с радикален ислямски профил и са готови да извършат атентат във всеки момент.

Източници от испанското министерство на вътрешните работи твърдят, че съвместната операция продължава, без обаче да дават подробности. В последните години двете страни са арестували десетки заподозрени във връзки с Ислямска държава.

Водещи

Най-четени