Масов глад заплашва Африка 21.01 | 17:50

Вече пета година небивала суша и липсата на традиционния дъждовния сезон унищожават селското стопанство и сриват икономиките на 16 държави в южната част на континента

От iNews

Глад заплашва 45 милиона души, живеещи в държавите в южната част на Африка, съобщава Южноафриканската радиостанция AABC, позовавайки се най-новите данни от доклад на експерти от Световната продоволствена програма (WFP) - специализирана агенция на ООН за борба с глада в света, която е и най-голямата хуманитарна организация в света.

През последните години държавите в Южна Африка пострадаха от рязка смяна на времето и редуване на суши и наводнения, което доведе до реална опасност от масов глад. Към това следва да се добави и тежката икономическа обстановка в тези страни, което само влошава положението на широк кръг от населението.

От 2015 г. югът на африканския континент се сблъска с редица природни аномалии. Един от феномените – липса на традиционния за този регион сезон на дъждовете (мусон), имаше най-много негативни последствия. На първо място - за аграрния сектор. Липсата на дъждове вече пета година подред е съпроводена от небивала засуха и повишаване на средните дневни температури. Резултат от това е тежката криза в селското стопанство във всички 16 държави в южната част на континента.

В момента най-силно засегнатите от сушата страни са принудени да разчитат на международна помощ.

Затова WFP е разработила редица мерки за оказване на продоволствена помощ на 8,3 милиона души от Зимбабве, Мозамбик, Намибия, Лесото, Малави, Есватини (екс Свазиленд) и Мадагаскар.

Особено тежко е положението в Зимбабве, където 8 милиона души – или половината от населението на страната, са на ръба на глада. От миналата есен в държавата има непрекъсната липса на вътрешния пазар на основни храни, включително царевица, растителни масла, млечни продукти. Невъзможно е да се купи дори брашно, липсват най-елементарни лекарства, остро се усеща енергийната криза, а електричество се спира по 18 часа в денонощието. Всичко това е съпроводено от рязкото покачване на цените и обезценяването на националната валута.

В непосредствената зона на риска от масов глад са също Замбия, Намибия и Лесото.

Източник: meteovesti.ru

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени