Масова стачка парализира Португалия 24.11 | 11:36

Профсъюзите в страната се опълчиха на строгите икономически реформи

От Ивайло Ачев

Всеобща 24-часова стачка в сферата на публичните услуги буквално спря нормалния ритъм на живот в Португалия, предаде AP.

Заради протестите над 470 международни полета могат да бъдат отменени, а над 1 млн. португалски граждани няма да могат да ползват градски транспорт, както и железопътни услуги. Държавната администрация в страната няма да работи, а това се отнася и за училищата, пощите, дори и службите, които събират боклука.

Двата най-големи португалски синдиката са организирали общо 34 протестни шествия в цялата страна. Интересното е, че премиерът Педро Коельо защити правото на стачка, но даде ясно да се разбере, че изходът от кризата е "здравата работа".

Стачката избухна заради суровите мерки, които Лисабон трябва да предприеме като условие за получаване на международния заем от 78 млрд. евро, с който страната трябва да стабилизира икономиката си. Португалия трябва да изпълнява тригодишна програма, която предвижда увеличение на почти всички данъци – данък общ доход, данък продажби, корпоративен данък, имуществен данък. Освен това ще има големи съкращения на държавни служители, както и намаление на заплатите и премиите в публичния сектор. Ясно е, че през тази година португалските държавни служители няма да имат 13-та заплата.

Най-четени