Масови протести в Португалия 24.11 | 12:31

След Гърция и Франция португалците също възстават срещу антикризисните мерки на правителството

От Кристалина Илиева

Работници от Португалия подготвят за днес (24 ноември) най-големия, според профсъюза, протест в страната. Обединени, публичният и частният сектор ще се изправят срещу суровите мерки на затрупаното с дългове правителство, които предвиждат намаляване на заплатите и още съкращения на работни места, предаде АФП.

Повече от 500 полета до и от Португалия са отменени. Очаква се повсеместният протест, първият от 20 години, който обединява държавните работници и бизнеса, да засегне и банките, медиите и доставките на петрол.

Гражданите на Португалия ще протестират срещу плановете на правителството да намали държавния дефицит от 7.3% до 4.6% през предстоящата година, като съкрати голяма част от разходите си за заплати в публичния сектор и увеличи данъците. Със съкращаване на работни места властта смята да спести 5 милиарда евро в страна с 10.9% ниво на безработица.

Само през октомври разходите на държавата са нараснали с 2.8%, което увеличи дефицита на Португалия до 11.9 милиарда евро. Министър-председателят Хосе Сократес обаче отхвърли слуховете, че страната, управлявана от неговото правителство, ще се нареди след Ирландия за помощите на ЕС.

Водещи

Най-четени