Масови протести в Япония срещу ядрената енергетика 11.06 | 11:33

Над 90 000 души продължават да живеят без дом след силното земетресение в страната

От Кремена Бедерева

Три месеца след силното земетресение в Япония, в много градове там се проведоха масови протести срещу ядрената енергетика. Демонстрантите настояваха за незабавно затваряне на ядрените централи.

Трагедията отново разпали дебатите за използването на ядрената енергия в Япония, която е бедна на природни ресурси и разчита предимно на електричеството, произвеждано от атомни централи.

Властите вече спряха някои от тях, допълва БНР, което породи страхове, че страната може да остане без достатъчно електричество през летните месеци, когато температурите се повишават.

Над 90 000 души живеят във временни подслони три месеца след като североизточна Япония пострада от земетресение с магнитуд 9,0, последвано от цунами, предаде ДПА.

Построени са около 28 000 временни къщи за евакуираните, което е малко над половината от планираните от правителството 52 000, съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

Много от евакуираните обаче са отказали да се преместят във временните жилища, защото се безпокоят от недостатъчните помощни услуги в сравнение с тези от убежищата. Също така, някои от жилищните комплекси се намират в отдалечени райони.

Една от причините за твърде бавното възстановяване е огромното количество отломки, които трябва да се разчистят в засегнатите райони. От 2400 тона отломки до момента са разчистени само 22 процента, съобщи министерството на околната среда.

Бедствието от 11 март лиши от работата им близо 120 000 души в префектурите Мияги, Ивате и Фукушима., припомня БТА. По-късно днес се очаква премиерът Наото Кан да посети град Камаиши в префектура Ивате, където е една от най-пострадалите зони. Потвърдените смъртни случаи от бедствието на 15 405.

Освен това 8095 души са в неизвестност, сочат данни на японската полиция. За по-късно днес са насрочени протести в цяла Япония с участието на десетки хиляди души против енергийната политика на японското правителство.

Демонстрантите искат Япония да скъса с ядрената енергия след природното бедствие от 11 март, което предизвика и катастрофа в ядрената централа във Фукушима. Оттам и днес, три месеца след бедствието продължават да изтичат радиоактивни материали.

Водещи

Най-четени