Мащабен фермерски протест блокира Брюксел 03.03 | 17:40

Производителите недоволстват срещу плановете на правителството за намаляване на нитратите в производството

От iNews

Хиляди трактори поеха днес към белгийската столица Брюксел. Фермерите протестират срещу плановете на правителството за намаляване на нивата на нитрати в производството, предаде БТА.

Няколко синдиката обединяват усилията си и се очаква подходите към Брюксел, както и ключови булеварди в столицата да бъдат блокирани от над 200 трактора. Властите предупреждават, че проблеми с трафика ще има през целия ден и препоръчват на жителите на града да ползват обществения транспорт вместо личните си автомобили.

Регионалните власти и фермерите водят горчив спор по темата с нитратите, като едните твърдят, че искат да намалят замърсяването на околната среда, а другите, че ако планът бъде наложен, мнозина ще трябва да напуснат бизнеса.

Дискусиите около замърсяването на околната среда при земеделското производство става все по-важна тема в много европейски страни, посочва АП. Освен в Белгия те са център и на местните избори в съседна Нидерландия, които предстоят след две седмици. И в тази страна е налице сериозно противопоставяне между фермери и еколози. 

Водещи