Мащабна антитерористична операция в Белгия. Осми задържан за атаките в Брюксел 18.06 | 13:03

Обиски и арести в белгийската столица, министрите под засилена охрана

От iNews.bg

Мащабна антитерористична акция е проведена тази нощ в Белгия. Полицията извърши серия обиски и задържа 12 души, заподозрени в подготовка на атентат. Повечето от обиските бяха извършени в столицата Брюксел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Претърсени са над 150 гаражни клетки за експлозиви, но такива не са били открити. Според местните медии полицията е разкрила плановете за атентата чрез подслушване на телефоните.

Успоредно с операцията няколко министри бяха поставени под засилена охрана, но според белгийската полиция, между двете събития няма връзка.

Междувременно антитерористите са задържали тази нощ осми заподозрян за пряка връзка с атентатите в Брюксел от 22 март. 30-годишен белгийски гражданин беше арестуван и обвинен в тероризъм във връзка с атентатите в Брюксел на летището и в метрото, отнели живота на 32-ма души. Задържаният е идентифициран като Юсеф Е. А. и е роден през 1985 г. Той е обвинен за участие в дейностите на терористична група, в убийство в терористичен контекст и в опит за убийство с терористични цели.

Същевременно в петък чечер разследващите са извършили възстановка в апартамент в столичния квартал "Етербек". В апартамента се смята, че са се укривали терористите и че оттам са потеглили, за да извършат атаката на метростанция "Малбек".

 

Във възстановката е участвал и шведският гражданин от сирийски произход Осама Крайем, на когото вече бяха повдигнати обвинения както за нападенията в Брюксел, така и за атаките в Париж от 13 ноември миналата година.  

Водещи

Най-четени