Мащабната стачка във Франция обхвана и почти всички рафинерии на страната 05.12 | 16:53

В протеста се включват и оператори на петролопроводи и петролни бази

От iNews.bg

Седем от осемте френски рафинерии стачкуват днес срещу планираната от президента Еманюел Макрон пенсионна реформа и от предприятията не излиза никаква продукция, заяви ръководителят на браншовото подразделение на Общата конфедерация на труда Еманюел Лепин, цитиран от "Франс прес", предаде БГНР.

По думите му такава мобилизация е нещо невиждано досега.

Преди обед 12 склада от общо 200 бяха блокирани във Франция, седем от които на "Тотал" (Total), съобщи петролната компания. Пет от нейните рафинерии стачкуват, уточниха "Тотал" и синдикатът.

На този етап самите рафинерии не са спрели работа, но от тях не излиза никаква продукция.

Блокирани са и една рафинерия на "Есо" (Esso), и една на "Петроинеос" (Petroinеos), посочи Еманюел Лепин.

Единствено рафинерията на "Есо" в северозападния град Пор-Жером-Граваншон не е засегната от мобилизацията, увери той.

Две компании оператори на петролопроводи - "Трапил" (Trapil) и Ес Пе Ес Е (SPSE) - са спрели работа, както и складът и петролното пристанище в югоизточното пристанище Фос и петролният терминал в пристанище Хавър.

"Тотал" посочи, че засега тази ситуация не се отразява на доставките на гориво по нейните бензиностанции.

Заедно с това срещу планираните промени в пенсионната система стачкуват и множество служители от държавния сектор в Париж, Марсилия и други градове.

Голяма част от обществения транспорт също стачкува.

Стачката на транспортните работници в Париж срещу пенсионната реформа бе удължена до понеделник с одобрението на почти всички участници на стачните комитети, предаде Франс прес, позовавайки се на синдикални източници.

Участието в протестните акции днес е много силно и ще бъде пак такова до понеделник, каза пред АФП Тиери Бабек от Националния съюз на автономните синдикати. Това е най-големият профсъюз в държавна компания, управляваща средствата за масов транспорт в Париж и Ил дьо Франс, включващ автобуси, трамваи, метро - Eр А Те Ер (RATR).

Днес във Франция е обявена общонационална стачка срещу пенсионната реформа, за която настоява президентът Еманюел Макрон, който я превърна в една от емблематичните мерки на петгодишния си мандат.

Водещи

Най-четени