Медведев: Турция подкопа добросъседските ни отношения 25.11 | 13:45

Свалянето на самолета ще се отрази на съвместните ни проекти, турските компании ще претърпят загуби, предупреждава той

От Кристиан Костурков

Със действията си Турция, която свали нашия Су-24, подкопа изгражданите дълги години добросъседски отношения между нашите две страни. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по повод вчерашния инцидент. Той допълни и че това се отнася също и за икономическите и хуманитарните взаимоотношения между Москва и Анкара. Медведев допълни и че този проблем трудно ще бъде преодолян в бъдеще.

Руския премиер определи свалянето на руския бомбардировач като безразсъден и престъпен акт на турските власти, който не може да бъде оправдан по никакъв начин с някакви интереси, включително и защита на границата. И уточни, че това води след себе си последствия в три направления. "Първо, това опасно изостря отношенията между Руската федерация и НАТО. Второ, така Турция е демонстрирала, че защитава бойците на "Ислямска държава". Което обаче не е изненадващо, имайки предвид информацията, че определени длъжностни лица в Турция имат финансови интереси, свързани с доставките на петролни продукти от предприятия в Сирия, контролирани от терористите", казва Медведев.

Третото последствие от свалянето на руския самолет пък засяга самите отношения между Москва и Анкара, включително и по отношение на икономическите и други връзки между двете страни. "Прякото последствие от това може да бъде отказът от редица съвместни проекти. От своя страна и много турските компании вероятно ще претърпят загуби, губейки позициите си на руския пазар", предупреждава още руският премиер.

Водещи